Pokud jste na vážkách zda pořídit kávovar, nebo si dělat kávu postaru, možná vám v rozhodování pomůže následující informace. Klasický „turek", jak nazýváme nejrozšířenější způsob přípravy kávy, je škodlivý tím, že káva zůstává dlouho ve styku s vařící vodou a tím dochází k nadměrnému vyluhování látek, vznikajících pražením kávového zrna. A tyto látky /alkaloidy a benzpyreny/ jsou považovány za látky rakovinotvorné. Dále pak, rozemleté částice kávového zrna mohou zraňovat povrch sliznice, zvyšují tvorbu žaludečních kyselin a dráždí také vývod žlučníku; mohou způsobit i žlučníkový záchvat. Káva připravovaná filtrováním je daleko méně nebezpečnější. Filtr totiž zachytí větší část těchto škodlivých látek. Také problém s uvolňováním škodlivých látek při vyluhování kávy se díky rychlé přípravě kávy značně zmenší. Za nejzdravější způsob přípravy je považována výroba espreso kávy. Přes stlačenou umletou kávu se pod tlakem vylouhuje kávový nápoj espreso. Díky velice krátké době louhování se při správné přípravě espresa nestačí z kávy uvolnit škodliviny vznikající při pražení kávy. Kávovary na překapávanou kávu jsou levnější ale jsou vhodné spíš pro přípravu takzvané snídaňové kávy. Pokud chcete dobrou silnou kávu která bude co nejšetrnější k Vašemu zdraví, doporučuji raději kávovar na espreso.
Žádný ani ten nejlepší kávovar není bez údržbový. Lepší kávovary Vás upozorní na to co a kdy je potřeba vyčistit nebo propláchnout, ty jednodušší si musíte ohlídat sami. Nejčastěji je potřeba čistit kávová sítka, u automatických kávovarů také proplachovat prostor pod pístem, který lisuje pomletou kávu. Velmi důležité je věnovat pozornost odvápnění kávovaru, obzvláště v oblastech s tvrdou vodou. Nikdy nečistěte kávovar octem tak jak jste tomu možná byli zvyklí u rychlovazné konvice. Kávovar je sestaven z mnoha součástek, které by jste mohli nevhodným přípravkem poškodit. Proto dbejte rad výrobce a opravdu používejte jen přípravky vhodné právě pro ten Váš kávovar. Velmi dobré je používat čistící a změkčovací filtry pro úpravu vody. Za šetrnou péči se Vám kávovar odmění kvalitně připravenou kávou a také ušetříte nějakou tu korunu za opravy.
Pokud si chcete dopřát dobrou kávu pouze občas na jedno dvě kafíčka určitě Vám dobře poslouží i malý domácí takzvaný pákový kávovar. Pokud ale rádi pohostíte dobrou kávou své známé, počítejte s tím, že příprava kávy chvíli trvá a při větším počtu káv za sebou se budou muset přátelé na chvíli obejít bez Vaší společnosti. Pro tyto účely bych již raději zvolil plně automatický kávovar. Automatických kávovarů je celá řada. Při výběru si nechte raději poradit od odborníka ale pamatujte, že s každou funkcí většinou stoupá i cena kávovaru. Pokud chcete ušetřit, zvolte raději kvalitní přístroj s funkcemi které opravdu budete využívat. I ten nejlepší kávovar je jen stroj a může se stát, že budete potřebovat servis. Proto se před koupí přesvědčte, jaké služby pro určitý typ kávovaru servis nabízí.